21 maj 2007

Det blev hyggligt!

Det blev inget rekord men nio tappra besättningar trotsade blåsvädret, som mojnade till typ 4-9 m/s. Våran serie med 3-4-1 är mycket bättre än vad vi presterade på banan. Hur går det ihop? Vi seglade fruktansvärt dåligt på kryssarna, långsamt och med dålig taktik. Tappade säkert i snitt 100 m per kryssben. Det som räddades oss var bra fart på undanvinden, där vår lätta besättningsvikt och aktiva trim gav utdelning.


Storsegel från Gran, kolla även in deras trimguide

Kryssfarten? Min analys är nog att kickskotning av storen är grymt bra när man måste trimma ur mycket hela tiden. Men i registret under är det inget vidare. Trimcykeln på storseglet med inspiration från Gransegel, från lätt till hårt, ser ut:

  1. Akterstag, successivt till bottenläget
  2. Vagnen ner en bit
  3. Kicken i botten, upp med vagnen och släppa lite i skotet
  4. Släpp lite mer i skotet.

Problemet var att byarna växlade från under (punkt) 1 till 3 och det blev för mycket att fippla med fyra snören, varpå kicken fick vara ansatt hela tiden ( jag når den inte från hängposition). Det var inte snabbt, speciellt i den lätta delen då toppen stängde och bommen halkade ner från mittlinjen. Det var bättre att strunta i kicken och tillfäligt i de korta byarna vädra lite extra med vagnen eller skotet för att slippa hasa på högkant.

Inga kommentarer: